Als klein meisje droomde ik van blond lang steil haar, wat makkelijk te kammen was en zo heerlijk kon zwieren om je hoofd heen.  Al zolang ik mij kan herinneren was het verzorgen van mijn haar een lastig karwei. Als halfbloedje (Nederlands-Antilliaans) heb ik, wat haar betreft, niet de meest idealen genen van mijn beide ouders meegekregen. Van mijn vader heb ik de kroeskrullen geërfd en van mijn moeder het dunne haar. Aangezien ik bij mijn moeder ben opgegroeid en mijn vader geen deel uitmaakte van de opvoeding, had mijn lieve moeder in mijn jonge jaren de dagelijkse taak om mijn haar te verzorgen. Hoe voorzichtig ze hier ook mee omging, het was altijd janken. Klitten, klitten en nog eens klitten. Liters cremespoeling, leave-in conditioners, Hot Oil, je kunt het zo gek niet bedenken, maar niets hielp.

Samen met mijn moeder gingen we naar diverse “black-hair” kappers om advies te vragen. Het gekke was dat volgens de gespecialiseerde kapper ik geen kroeshaar had, maar sterk krullend, zoals men dat noemde. Gingen we naar de “gewone kapper” werd mijn haar geclassificeerd als kroeshaar en kon het niet worden behandeld omdat hij of zij hierin niet was gespecialiseerd.

Op jeugdfoto’s zie ik mijzelf met twee typen modellen. Of mijn kroeshaar uitgekamd met een decoratief sjaaltje erin, het was in de jaren 80 hè ;-), of kortgeknipt in een blockhead zoals Will Smith in The Fresh Prince of Bell Air.

In mijn vroege puberjaren schaamde ik mij voor mijn kroeshaar. In die jaren was ik, die in een klein dorp in Noord-Holland opgroeide, een van de weinige met dit type haar. Dit was dan ook niet hip en stoer in die tijd. Op mijn 13e ben ik voor het eerst mijn haar chemisch gaan behandelen. Ik koos voor een “Curly” behandeling. Bij deze behandeling wordt kort door de bocht eerst de structuur uit het haar gehaald, en vervolgens wordt er door middel van een chemisch goedje en krulspelden opnieuw grove krullen in het haar gezet.

Niet echt gezond, maar maakt het haar in ieder geval kambaar, maar ook gort en gort droog. Na een tijdje begon mijn haar uit te vallen en te breken. Ik liet al het behandelde haar knippen en liet mijn haar wat groeien tot ongeveer een cm of 10.

In de loop der jaren heb ik steeds mijn haar zelf chemisch behandeld met de standaard relaxers die te koop zijn bij diverse drogisterijen. Ook hiervan werd mijn haar gort en gort droog en was mijn haar alleen mooi in model te brengen wanneer je dagelijks gebruikt maakt van een stijltang. Niet alleen de chemische behandeling beschadigde mijn haar en maakte het haar broos, maar het dagelijks gebruik van warmte, ook al gebruikte ik “heat protection”, zorgde voor nog meer schade aan mijn haar. Om mijn haar te verzorgen heb ik tientallen flessen met conditioners, potten curl-activators, moisturizers, sprays in huis. Je kunt het zo gek niet bedenken, ik heb ze. 

Ik wilde graag mijn haar laten groeien, maar zag steeds korte haartjes op mijn kleding dwarrelen. Mijn haar en dan vooral rond de haarlijn, brak af. Ook zag ik dat mijn haar niet langer werd, ook al knipte ik het niet, maar het leek alleen maar korter te worden. Tijd om actie te ondernemen.

Wanneer haar eenmaal chemisch is behandeld, komen de oorspronkelijk kroeskrullen niet meer terug in het behandelde haar. Alleen de nieuwe uitgroei is weer “eigen” en dus gezond.

Toen ik in augustus 2016 ontdekte dat ik zwanger was van Luke, merkte ik dat mijn haar alleen maar dunner werd. Na lang wikken en wegen besloot ik dat het misschien wel tijd was om mijn haar in zijn waarde te laten en het haar goed te gaan verzorgen. In november 2016 heb ik voor het laatst mijn haar chemisch behandeld. Ik ga mijn haar niet langer verprutsen met chemische behandelingen en ga er volledig voor om met mijn natuurlijke krullen door het leven te gaan.

Omdat ik zelf weinig kennis heb hoe ik het beste mijn natuurlijke krullen kan verzorgen, ga ik regelmatig naar Indra Hair Care in Hoofddorp. Zij is voor mij de beste black-hair stylist in de regio. Zij biedt diverse betaalbare behandelingen om natuurlijke krullen te verzorgen en er stralend uit te laten zien. De komende tijd kun je mijn “Natural Journey” volgen op mijn blog, waar ik regelmatig updates zal plaatsen. Hopelijk kan ik meer vrouwen inspireren om de natuurlijke krullen te leren waarderen en afscheid te nemen van chemische behandelingen die het haar alleen maar beschadigen.

Liefs Stella.