Luke is alweer 13 maanden en wat gaat hij met sprongen vooruit! Hij staat steeds vaker af en toe los en kruipt nu overal naartoe.
Waar hij eerst nog veilig midden in de kamer bleef, kruipt hij nu ook de keuken in, dus tijd om alle gevaarlijke dingen goed achter slot en grendel te doen. Het is een heel ondernemend en alert mannetje en er gaat niets aan hem voorbij.

Luke brabbelt al een hele tijd. Al kan hij nog niet echt praten hij kan heel goed duidelijk maken wat hij wel en niet wil. Maar elke maand komen er nieuwe klanken bij. “Jajajajaja” is favoriet en “hé” zegt hij de hele dag door als hij iets opmerkt.

Luke zijn vast tv-momentje is rond half zes. Hij kijkt dat meestal naar Nijntje, zodat ik dan even de tijd heb om het eten klaar te maken. Als het om de keuze van TV programma’s gaat ben ik misschien wat ouderwets. Drukke programma’s vind ik niets, zeker niet voor een 1-jarige, en als ik naar Bumba kijk, word ikzelf al helemaal naar. Echt, ik vind het net alsof die clown waanzinnig is en elk moment veranderd in een horrorclown, maar ieder zijn ding zeg ik altijd maar. 😉 Nijntje is lekker rustig en ook nog eens super educatief.

Naast Nijntje op Netflix hebben we ook een Nijntje praatknuffel en het Nijntje aanwijsboek. Luke vind voorlezen erg leuk, maar bladert ook graag zelf in een boekje. Ook heeft hij een Nijntje rugtas voor op de opvang, waar hij één dag per week naartoe gaat.
op dinsdag 8 mei waren Luke en ik samen thuis en deed de tv aan. En nog voordat Nijntje verscheen ( het startscherm van Netflix) zei hij IJntje! De letter N ontbreekt nog even in het verhaal, maar hij was heel duidelijk. Nu een paar weken later zegt hij overal waar hij Nijntje ziet “IJntje”, dus het is niet te missen.

Ineens gaat het hard, want ook drinken kan hij soms benoemen en het woord ‘eten’ lukt ook af en toe. Sinds deze week zegt hij goed verstaanbaar “mama” maar het is meer de klank, hij ‘roept’ mij nog niet met mama, maar klets gewoon lekker de hele dag door met allerlei klanken, zo leuk om te horen! Er komen vast veel snel veel meer woordjes en wat is het heerlijk om hem zo lekker te horen brabbelen. Het is nu echt een binkie die alles wil onderzoeken, heerlijk!

Nu Luke 1 jaar is, mag hij in principe alles eten, maar uiteraard bepalen wij wat hij eet. Waar Luke eerst prima zijn gepureerde maaltijd opsmikkelde, heeft hij nu duidelijk de voorkeur aan stukjes zelf eten en dat is natuurlijk helemaal prima! Ook de structuur is erg interessant en hij wilt dat ook echt voelen. Het komt dan ook regelmatig voor dat hij het stukje weer uit zijn mond haalt om te ‘controleren’ wat het is. Ik zal binnenkort weer eens een blog schrijven over Luke zijn eetschema, want dit is natuurlijk heel erg veranderd sinds de vorige blog, waar ik zijn 9 maanden eetschema opschreef

Tot snel! Liefs Stella.