Op dinsdag 12 juni werden wij verwacht bij het consultatiebureau voor de periodieke controle. Nu Luke 14 maanden is, wordt er gekeken naar zijn motorische ontwikkeling en krijgt hij zijn voorlopig laatste vaccinaties (BMR en de Meningokokken ACWY).
Alle acht keren dat ik met hem bij het consultatiebureau ben geweest, heb ik het bezoek als zeer prettig en nuttig ervaren. Dit keer was dat anders.

Meten en wegen op het consultatiebureau

Zoals elke keer op het consultatiebureau werd Luke eerst gemeten en gewogen. Luke is altijd aan de grote kant geweest en dat bleek dit keer ook het geval. Inmiddels is hij al 81 cm, maar doordat hij veel meer beweegt dan een paar maanden geleden is hij niet aangekomen sinds zijn vorige bezoek met 11 maanden. Hij weegt nu ruim 10,5 kilo. Na het wegen en meten mochten we nog even plaatsnemen en met een minuut of vijf mochten we naar binnen.

Er volgde een kennismaking met met een voor mijn nieuwe verpleegkundige die zich netjes voorstelde. Ook Luke stelde zich op zijn manier voor door uitbundig te brabbelen. Maar het viel mij meteen op dat ze geen contact maakte met Luke. Allereerst nam ze de meting met mij door en gaf aan dat hij zijn lengte op de +1 lijn zit en gewicht op de 0-lijn, keurig dus. Vervolgens werden er wat routinevragen gesteld, zoals dat altijd op het consultatiebureau gebeurt. Vervolgens werd het eetpatroon onder de loep genomen. Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, lust Luke alles, maar eet denk ik niet meer dan een gemiddelde dreumes op deze leeftijd.

Geen fles meer?!

Het avondritueel is bij Luke altijd hetzelfde, dit doen we zodat het duidelijk is dat het dan de bedoeling is dat hij gaat slapen en de nacht begint. Luke is geen makkelijke slaper, nooit geweest en heeft behoefte aan regelmaat en structuur. Een belangrijk element van zijn avondritueel is zijn papfles. Nadat wij hem verschonen en zijn pyjama aan doen, krijgt hij de papfles beneden in stilte. Een moment van rust die nu essentieel is. Helaas is de verpleegkundige van dit consultatiebureau hier niet blij mee. Volgens haar is de fles helemaal niet meer nodig vanaf 1 jaar en krijgt hij ook teveel zuivel, meer dan de aanbevolen 300 ml. Okay dacht ik nog, dan laten we het bekertje melk bij zijn boterham voor wat het is.

Brabbelt hij al?

Bij binnenkomst, op het consultatiebureau, merkte ik al op dat de verpleegkundige geen moeite deed om contact te maken met Luke. Dit werd bevestigd doordat mij werd gevraagd, brabbelt hij al? Uh ja, dat heb je net gehoord. Ik begon wat geĂ¯rriteerd te raken. Ik antwoordde maar dat hij veelvuldig brabbelt.

Hij kan nog niet opruimen!?

Vervolgens werd zijn motoriek getest. Luke kreeg een doosje met vijf blokjes. Het was de bedoeling dat hij de vijf blokjes uit het doosje haalde en deze er weer in zou doen. Dat deed hij keurig. Hij haalde alle vijf de blokjes eruit, maar na het vierde blokje teruggestopt te hebben wilde hij de vijfde er niet indoen. Hij vond het veel te leuk om er mee te spelen en was niet van plan om het blokje af te staan aan deze mevrouw van het consultatiebureau. Helaas was het geen positief resultaat, want Luke begreep het woord opruimen nog niet. Pardon? Welke dreumes van 14 maanden snapt het woord opruimen, laat staan dat hij alles keurig opruimt. Als dat het geval was, zag mijn huis er een stuk netter uit. đŸ˜‰

Kruipen niet geconstateerd?!

Toen was het tijd voor de vaccinaties, gelukkig zijn dit voorlopig de laatste, hij krijgt de volgende pas weer met vier jaar. Uiteraard moest hij heel hard huilen, maar zodra hij weer bij mocht zitten ging het weer goed. Helaas was de verpleegkundige vergeten om te testen of hij kan kruipen. Dat kan hij al heel lang, maar omdat hij nogal van de leg was door de vaccinaties, wat natuurlijk helemaal logisch is, wilde hij niet bij mij weg en wilde dus niet kruipen. Ondanks dat ik heb aangegeven dat hij kruipt, staat en loopt langs alle meubels, heeft de verpleegkundige genoteerd dat kruipen niet was geconstateerd.

Schouders ophalen en doen wat goed voelt!

Ik liep enigszins verbouwereerd het consultatiebureau uit met een dreumes compleet over zijn toeren. We zijn daarna even een eindje gaan lopen, frisse neus en relativeringsvermogen op standje 10. Wij vertrouwen als ouders op ons gevoel en zolang Luke goed groeit, prima op gewicht zit en een vrolijke ondernemende en eigenwijze dreumes is, houden wij die papfles er lekker in. Zal hij vanzelf het woord opruimen begrijpen en kruipt en klimt hij erop los, totdat hij besluit om te gaan lopen en de boel in huis echt onveilig maakt!